Parasta musiikkia

Turun tuomiokirkko/EHPyhäinpäivään ja marraskuuhun muutoinkin parasta musiikkia on W.A. Mozartin Requiem. Sielunmessu on riipaisevaa musiikkia. Jylhää ja kirkasta, ankaraa ja lempeää. Olen tätä teosta elämäni aikana kuunnellut uudestaan ja uudestaan vuosikymmenten varrella, mutta vasta eilen olin ensimmäistä kertaa kuulemassa sitä elävänä – paikan päällä, ja millaisessa paikassa: Turun tuomiokirkon holvikaarien suojissa. Kirkko oli täynnä. Odotukseni olivat korkealla, mieli herkistynyt ja vastaanottavainen.

Kivikatedraalin korkeissa holveissa kuoron, orkesterin ja solistien osuudet kertautuvat ja kietovat kuulijan musiikin vuohon. Ei haitannut, vaikka istuin pylväikön katveessa ilman näköyhteyttä esittäjistöön.

Kirkon kovalla penkillä on hyvä istua, tuntemattomien vieressä, ja ilman ohjelmalehtistä (olivat loppuneet kesken) – kaikki hyvin. Musiikki pauhatkoot ja seestykööt.

Orkesteri ei ollut suuren suuri, ei myöskään kuoro: kyse ei ollut massalla ja volyymilla vaikuttamisesta. Poikien kirkkaat sopraanot kohoavat kirkkauteen. Bassot eivät jylise massiivisesti, mutta ne kannattelevat suojaavasti. Yksi solisteista on kirkkotila. Se nostaa, ja antaa oman panoksensa musiikin sointiin. Musiikin korukuviot saavat pehmeyttä korkeista holveista.

Välillä melodiat kulkevat arkoina, kuin kysellen, hiljaisena rukouksena, viulun huokaavat kuviot itkevät. Välillä olemme vihan päivässä, rummutetaan pelkoa ja tulen liekkejä, kunnes taas kuulemme lämpimästä armeliaasta elämän ja kuolemankin valosta.

Mozartin Sielunmessu on minulle musiikin tiivistymä. Se on kaiku jostakin menneestä, joka kuitenkin yhä on tässä; se kurkottaa tuleviinkin päiviin. Niihin päiviin, jotka tulen elämään ja niihin joita en enää elä. Pyhäinpäiväinen esitys Turun tuomiokirkossa oli elämys, jonka tulen muistamaan.

****

W.A. Mozart: Requiem Turun tuomiokirkossa lauantaina 1.11.2014
Musiikinjohto: Anu Åberg
Esittäjät:
Turku Cathedral Youth Choir
Poikakuoro CCI
Maarian kamarikuoro
Cathedral Ensemble
Solistit: Kaisa Takkula, sopraano * Teppo Lampela, altto * Heikki Rainio, tenori * Jari Parviainen, basso

Arte-kanavalla on katsottavissa Mozartin Requiemin esitys kesältä 2014, upea ja kirkas taltiointi Savonlinnan oopperajuhlilta, paikkana Kerimäen kirkko. Katsoin tämän kesällä ja nyt uudestaan. Kerimäen kesäinen, valoisa suuri puukirkko on totta totisesti erilainen solisti kuin marraskuinen Turun tuomiokirkko.

Lopuksi kauniit kiitokset tuomiokirkon taitaville vahtimestareille, jotka johdattelivat eräät väsyneet, keskittymiskyvyttömät konserttivieraat hienotunteisesti mutta päättäväisesti toisaalle.

Päivitys ma 3.11.2014: Virtuaalikirkko tarjoaa nyt Turun Requiem-esityksen kuunneltavaksi ja katseltavaksi kokonaisuudessaan, tässä linkki!

Sibelius-Akatemian ylläpitämä Laura-suomennostietokanta puolestaan tarjoaa tämänkin teoksen tekstin suomennoksineen, täällä.

Kynttilä/EH

1 thought on “Parasta musiikkia

  1. Päivitysilmoitus: Sävyjä mustuuteen, kuoromarraskuu jatkuu | Kirjeitä ohikulkijalta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.