Kesällä kerran – kesäteatterissa Kangasniemellä

Ilonalaiset ovat valinneet kesänäytelmäkseen Marita Kärkkäisen komedian Pumppuasema, teksti on kirjoittamisen opettajanakin työskennelleen tekijänsä kahdeksas komedia. Esityspaikkana on kunnantalon yhteydessä oleva Kangasniemi-sali. Marita Kärkkäinen on myös ohjannut esityksen. Omasta mielestäni hyviä valintoja molemmat, niin teksti kuin paikkakin. Näytelmä ei siis ole sitä tavanomaista puskakomediaa, joka takuuvarmasti naurattaa suurinta osaa yleisöstä, mutta joka yhtä takuuvarmasti karkottaa osan potentiaalista yleisöä – sitä on jo nähty yllin kyllin (myös sitä lajia, että muutoin hyvään tekstiin ympätään vaikkapa juoneen kuulumattomia vitsejä ja kännihoipertelua). Komedia kyseessä kyllä on. Kuten hyvään klassiseen draamaan kuuluu, alkupuolella esitellään monta erillistä, jopa irrallisen oloista teemaa, jotka sitten lopussa nivoutuvat nätisti yhteen.

Näytelmän käsiohjelma valottaa tapahtumien lähtökohtia seuraavasti:
Vuorella sijaitsevan pumppuaseman rauha rikkoutuu, kun pumppuasemakomission lähettämä pikkumainen tarkastaja tulee yllätyskäynnille. Kun vielä postinjakaja, kaupungin pumpputoimiston päällikkö, naapurissa asuva tohtori ja lähistöllä retkeilevä perhe jäävät eri syistä asemalle, työlleen omistautuneen pumppuasemanhoitajan elämä on sekaisin ja viranhoitokin estyy pelottavin seurauksin.

Koska näytelmä perustuu paljolti nimenomaan dialogiin toiminnan kustannuksella, vaatii se näyttelijöiltä erityisen paljon – vuorosanoihin on ladattu paljon sisältöä, eikä kompastella saisi. Ilonalaiset selvittävät haasteen hienosti. Esityksen kahdeksan näyttelijää ovat hyvin hitsautuneet yhteen, ja kullekin on löytynyt juuri oikeanlainen tempo ja tyyppi omaan rooliinsa.

Sellainen epäsuhta vain tuntui olevan, että ensimmäisen näytöksen rauhallisuus ja odottava tunnelma tuntui hieman liian pitkältä, omasta mielestäni johtui enemmän tekstistä kuin ohjauksesta tai näyttelijöistä. Kun seurueeni poistui väliajalle, joku mainitsi, että toinen puolisko ei varmaan voi olla näin pitkä… Eihän se sitten ollutkaan, ja vauhtia ja käänteitä tulikin aivan kiitettävissä määrin. Miten alkuosaa voisi jäntevöittää, lisätä jännitettä?

Ja mikä sitten on jutun juju, jos kerran ne perinteisimmät kesäteatterikliseet puuttuvat? Itse asiassa joudun pienen kierroksen kyllä pyörtämään sanojani; se tavanomaisin klisee (!) kyllä on mukana, eli rakkaudestahan tässäkin on kyse. Se mistä itse pidin tekstissä ja kokonaisuudessa paljon, oli kirjoittajan rohkeus kirjoittaa oikeasti fiktiota, eli missään vaiheessa esitystä ei tarvinnut miettiä, onko tämä uskottavaa, voiko ”oikeasti” tällaista tapahtua. Täsmennettäköön, että eihän tuo mitään fantasiaakaan ollut.

Ilonan tämänkertaisen esityksen näyttelijöistä nostaisin nimeltä mainiten esille nuoren Vili Kovasen. Hän oli postiljoonin roolissaan aivan suvereeni! Ei ylinäyttelemistä, ei yleisön kosiskelua, vaan rehtiä ja täsmällistä komedianäyttelemistä! (Ja tässä yhteydessä en malta olla mainitsematta muistona omilta kyläteatterivuosiltani sitä, että nimenomaan eri-ikäisten yhteistohina oman tapahtuman onnistumisen takaamiseksi oli niitä parhaita juttuja!)

Esityksiä on vielä jäljellä 14.7. saakka. Muualta tuleville Kangasniemellä on tarjota muutakin mielenkiintoista. Kirkonkylä on jo sinänsä viehättävä – on sielläkin toki ne markettinsa, mutta eivät aivan pahinta laatua eikä ainakaan niiden sijoittelu sitä pahinta laatua. Oma seurueeni kävi ennen esitystä katsomassa kirkonkylän torirannassa, siis Puulaveden tuntumassa, ihanaa Perinnepuistoa. Esityksen jälkeen kävimme käyskelemässä aivan kunnantalon vieressä olevalla kirkkomaalla – harvinaisen laaja ja kaunis vanha hautuumaa ympäröi Kangasniemen suurta puukirkkoa. Toispaikkakuntalaisina huomiomme kiinnittyi siihen, että kirkonkylässä on erityisesti satsattu kukkaistutuksiin – eipä monessa vastaavankokoisessa kuntakeskuksessa ole niin kauniisti laitettua ympäristöä.

Tervemenoa Kangasniemelle!
Linkkejä:
Marita Kärkkäinen, Teatteri Ilona, Perinnepuisto

Yleiskuva Perinnepuistosta - taustalla siintelee Puulavesi

Yleiskuva Perinnepuistosta – taustalla siintelee Puulavesi

3 thoughts on “Kesällä kerran – kesäteatterissa Kangasniemellä

 1. Joo, olenkin sen jo liittänyt blogini linkkilistalle (ja kun olen aika laiska tekemään muutoksia blogin ulkoasussa, huomaan että linkkilistani vaatisi päivittämistä…) Kävitkö Kirsimaria katsomassa Pumppuaseman?

  Tykkää

  • En valitettavasti, sillä autottomalla on toisinaan logistiikkaongelmia – vaikka kaipa ne olisi järjestettävissä jos oikein päättäväisesti asiat hoitaisi.

   Ja heh, olisi pitänyt katsoa linkkilistasi ennen kuin tarjosin uutta luettavaa…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.