Hakusattumia

Ohikulkijan kirjeitä olen julkaissut nyt vuoden ajan. Blogin yksivuotissyntymäpäivän kunniaksi heittäydyn fiktiiviseksi.

En kuitenkaan aivan täysin fiktiiviseksi. Olen nimittäin mielenkiinnolla seurannut minkälaisilla hakulauseilla blogiini osutaan. Oheisissa fiktiivisissä tuokiokuvissa, puolenminuutinnovelleissa, olen näitä hakulauseita käyttänyt lähtökohtana keksinnälleni. Lukijalle annan tehtävän sepittää kuvia eteenpäin: minkälaisia ovat oheisten fiktiivisten henkilöiden reaktiot, kun sinisellä kirjoitettu hakusana on tuottanut osuman tähän blogiin?

Kristallimalja, kipsilintu ja viinakoira/EH

___________________________________________________________

Marja O. (49 v.)

Se pianisti, se oli upea. Ihana dokumentti telkkarissa. Todellinen taiteilija. Minä olisin ymmärtänyt. Minä olisin rakastanut. Auttanut ja tukenut ja kaiken anteeksi antanut. Hoitanut. Olisin kyllä. Tämä halusi rakastaa ja tehdä taidettaan, mutta ei häntä ymmärretty. Kummallisen kevyitä nuo naiset.

Ei minuakaan – ei minuakaan ymmärretä. Onneksi on musiikki. Sanoin sille naapurin miehellekin että en minä tuollaista renkutusta kuuntele. Minä kuuntelen musiikkia. Mozartia ja – ja Bachia. Ja Vivaldia!

Huomenna rupean kirjoittamaan runoja.

Pakko saada lisää tietoa tästä pianistista. Kiehtova. Mikä persoona!

glenn gloud seksuaalisuus

________________________________________________________________________

Arja B. (41 v.)

Minä en jaksa tuollaisia valittajia. Niin kuin nyt tämä palestiinalainen. Jos elämän haluaa nähdä hyvänä, se on sitä. Jos joka puolella näkee mörköjä, kyllähän niitä saa manattua esiin.

Mukasurkuttelevaa ruikuttamista joka tuutista, ei hetken rauhaa suomalaiselle anneta. Oltaisiin edes vähän kiitollisia kaikesta.

Laadukkaan kirjallisuudenkin avulla voi löytää elämäänsä merkityksiä ja sisältöä. Valoisaa ja itseensäluottavaa ajattelua meillä tarvitaan eikä tuommoista syyttelyä, mitä nyt nämä katkerat aktivistikirjoittelijat lietsovat.

paulo coelho ystävyys aforismi

________________________________________________________________________

Esko V. (45 v.)

Raija tuntuu ajattelevan että kaikki on jo menetetty. Raija luulee että minusta ei ole mihinkään, hän luulee että olen niin yksioikoinen kuin mitä puheeni ovat. Mutta aion todistaa hänelle toisin.

miten kertoa kirjeessä rakkaalle että välittää

________________________________________________________________________

Leila M. (35 v.)

Ei kukaan osannut odottaa että kaikki kävisi näin äkkiä. Olihan äiti valitellut huonoa vointiaan ja väsymystään – olimme kaikki vaan niin turtuneita hänen alituiseen nurinaansa ettei tämänsyksyinen valittelu kuulostanut meidän korviimme sen kummemmalta kuin mitä on jatkuvasti totuttu kuulemaan. Että hänen panostaan ei arvosteta ja että kaikki aina jätetään hänen vastuulleen ja kaikki aina olettavat hänen korjaavan toisten jäljet ja että odottakaapas kun häntä ei yhtenä kauniina päivänä enää olekaan.

Sitten häntä ei yhtäkkiä olekaan.

Tiesin verenpaineesta ja tiesin kohonneista sokeriarvoista.

Mutta sitä en tiennyt että äiti oli vuosien mittaan kirjoittanut tällaisen valtavan määrän runoja.

miten tehdä äidin runoista kirja

________________________________________________________________________

Raija V. (44 v.)

Esko tuntuu ajattelevan, että voisimme jatkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut. Hän luulee että kun asia ei ole tapahtunut hänelle, sitä ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Mutta minä tiedän. Minulle se tapahtui. En pysty unohtamaan enkä pysty palaamaan entiseen harmaaseen tasaisuuteen. Kunpa pysyisinkin. En taida pystyä olemaan yksinkään.

Ei tämä ole Eskon syy. Ei kai kenenkään syy – ehkä rakkauden. Sitä voin syyttää. Siksi on pakko taas sitä etsiä.

löydä ystäviä jo tänään – etsi rakkautta tai uusia ystäviä

____________________________________________________________________

Linda W. (23 v.)

Nyt se nukahti, ei mennytkään kuin vajaa tunti. Pari tuntia aikaa tehdä juttuja ennen kuin on itse pakko mennä nukkumaan. Kummallista. Luulin että tyttö olisi ollut tänä iltana vielä levottomampi.

Ehkä sittenkin voin mennä siihen tenttiin. Onneksi sain jo George Sandin ja sen järkyttävästi jankuttavan Dickensin luettua jotenkuten. Tulkinta – onko mulla jotain tulkintaa… No kunhan jotain.

Tentti on kolmen päivän päästä.

idiootti dostojevski juoni

_______________________________________________________________________

Juuso N. (17 v.)

Saatana että se peli meni huonosti. Mattila tyri, Salminen tyri – ja minä mokasin maalissa. En ehkä pääse turnaukseen mukaan. Elosen mielestä se olisi tietysti ihan oikein mulle, on jätkä muuten niin täynnä itteään että – .

Elonen kai kuvittelee että joku Uljamo olisi maalissa parempi kuin meikäläinen, olisiko se muka pystynyt tänään parempaan esitykseen, no ei. Helvetin homo. Jos ne sen ottaa niin se on sitten kokonaan näkemiin minun pelaamiselle siinä porukassa. En rupea. Se on selvä.

Mikä se äikän tehtävä olikaan. No just.

onko gulliverin retket-kirja runo- tai tietokirja vai näytelmä?

________________________________________________________________________

Ida H. (19 v.)

Äiti ja iskä oli ihania kun ne auttoi tämän kämpän sisustamisessa. Erityisesti tykkään noista nudenvärisistä paneeliverhoista. Vai onko tuo persikka tuo sävy? Olen päättänyt että en sano tätä kämpäksi, tämä on mun kotikolo. Kotikolo. Tietysti harmittaa että en saanut opiskelupaikkaa Jyväskylästä, vaan piti tulla tänne Mikkeliin. On tämä aika maalainen kaupunki. Ihan hyvät sisustusliikkeet me äidin kanssa täältäkin löydettiin, parempia kuin osasin odottaa. Äidin mielestä tehtiin edukas sohvalöytö. Olisin kyllä kelpuuttanut kierrätyksestäkin ostetun, mutta tosi kiva kun löytyi  ihan upouusi.

Mä tiedän että minusta tulee hyvä sairaanhoitaja. Aina olen tykännyt auttaa ihmisiä.

Ehkä pääsen harjoitteluun kuitenkin Jyväskylään. Voin sitten harjoitteluaikoina asua kotona, ihan jo senkin takia että pitäähän minunkin vielä kantaa vastuuta Nipsun hoidosta. En mä sitä tänne voi ottaa, kun koulupäivät on välillä niin pitkiä, eikä se ole tottunut kerrostalossa olemaan.

Tänään oli ekat suomen tunnit. En jotenkin olisi uskonut että ammattikorkeassakin pitää olla suomea. Tylsää kun sillä kurssilla täytyy pitää joku puhejuttukin. En välittäisi. Se ope sanoi että se pitää blogia.

eeva hallivuori blogi

________________________________________________________________________

Ulla S. (72 v.)

Kyllä tämä jo sujuu. Epäilin että en jaksaisi enää opetella uudenlaisen tietokoneen käyttöä, mutta Matti oli aivan oikeassa, ei tämä läppäri kovin erilainen ole kuin entinen pöytäkoneeni. Matti-kulta jaksaa aina innostaa vaikka – tiedän että minun innostamiseni ei todellakaan ole helppoa.

En aina kehtaisi pyytää apua. Häiritsen hänen keskittymistään juoksuttamalla verstaalta tänne luokseni naurettavine kysymyksineni… Matti-kulta sanoo että tyhmiä kysymyksiä ei olekaan, mutta näenhän minä hänen harmituksensa.

Matti asensi tähän uuden sähköpostiohjelmankin. Sitä minä kyllä vastustin mutta hän väitti että se on välttämätöntä. Mikäs minä olen sanomaan vastaan, kun en mitään ymmärrä.  Aloitin aamupäivällä Ellalle uutta viestiä, sinne Amerikkaan.

sähköposti kirje jäi kesken haluan jatkaa

________________________________________________________________________

Liisa Ö. (35 v.)

Toimistopäällikkö kehotti tilaamaan tuohon välikköön lisää hyllyä. Tämmöistä tämä on vaikka mukamas eletään paperittoman konttorin aikakautta.

Olisikohan Ikeassa sopivaa hyllykköä? Täytyy pitää huoli että saan huoltomiehistä nimenomaan Tuomon kokoamaan sitä. Tuomo!

hylly leveys 91

____________________________________________________________________

Seppo M. (29 v.)

Viime viikko oli hyvä. Sain valmiiksi toistakymmentä liuskaa valmista tekstiä. Tosin en tiedä ovatko ne huomisella lukemisella enää valmiita silmissäni. Tänään en lue niitä. Se pahentaisi tilannetta vielä entisestään. Huomisen olen varannut editoimiselle ja lähdeviitteiden tarkistamiselle. Siitä aion pitää kiinni.

Ehkä pitäisi välillä lähteä jonnekin muuanne kirjoittamaan. Tuntuu että nämä työhuoneen seinät vievät minusta kaiken hedelmällisyyden.

Onhan tämä typerää. Ikään kuin en tietäisi, että mitään inspiraatiota ei ole olemassa, on olemassa vain päätös tehdä työtä, tuottaa tekstiä. Kuitenkin vain istun ja tuijotan ikkunasta ulos – tai Tetris-palikoita.

mikä estää kirjoittamasta

____________________________________________________________________

Sauli N. (64 v.)

Vartiainen on ottanut näitä asiakysymyksiä esille. Pätevää toimintaa. Miehen oleskelu Ruotsissa on tuonut paljon uusia ajatuksia tänne meillekin. Minkäs ikäinen hän nyt onkaan?

juhana vartiainen

________________________________________________________________________

Reijo M. (59 v.)

Mikä siivo siellä olikaan. Äiti ei enää kykene. Vaimo on jankuttanut jo varmaan vuoden ajan, mutta ajattelin sen olevan sitä hänen pedanttisuuttaan, että jokaisen huushollissa pitää kaiken olla tip top – että ei kai se nyt vanhalle ihmiselle niin nuukaa ole tuo kodin järjestys. Mutta kyllä nyt sotku oli jo minullekin liikaa. Onkohan äidillä jo joku sairaus? Tuntuu että hän ei oikein hallitse asioitaan, ei ainakaan tavaroitaan. Mutta sellaistahan se on kun tulee vanhaksi.

Jotain alusvaatekerhon postipaketteja oli olohuoneen kirjahyllyssä. Aika huvittavaa jollei olisi niin noloa.

On järjestettävä hänelle joku sinne siivoamaan. Naapurin nainen suositteli kotipalvelua, Mattinen vai Mattila – missä se muistilappu?  Eiköhän netistä löydy tarkat yhtystiedot.

Pitäisi varmaan käydä vähän useammin äidin luona. Kunhan saan töissä sen  rakenneprojektin tehokkaasti käynnistetyä, pitäisi olla vähän väljempää ajankäytön suhteen. Tässä kuussa on vaikea irrottaa ylimääräisille asioille aikaa.

kotipalvelu raija mattila

____________________________________________________________________

Jälkikirjoitus: Henkilöistäni Juuso ja Linda ovat liikkeellä melko ahkerasti. Paljon tunnutaan haettavan tietoa kirjallisuuden klassikkoteoksista, kuka mihinkin tarkoitukseen. Lokakuussa 2012 aktiiviset kirjabloggaajat järjestivät blogeissaan flash mob -tapahtuman kiinnittääkseen huomiota ensinnäkin nettitekstien tekijänoikeuksiin ja toisekseen siihen, että kaikkea ei kannata opiskelijan ja koululaisenkaan uskoa, mitä netissä kirjoitetaan. Eli bloggarit kirjoittivat klassikoista täysin päättömät esittelyt – tarkoituksena pysäyttää lukija ajattelemaan, miten nettiteksteihin suhtautua. Nimimerkki Kirjakko listasi kaikki tapahtumaan osallistuneet tekstit, täältä saatavilla mehevää puuta heinää.

10 thoughts on “Hakusattumia

 1. Muistan joskus kirjoittaneeni hakuuni ”mitä minä täällä oikein teen?” Tämä tapahtui huomattuani istuvani taas kerran netin ääressä. Päädyin tuolloin sivustolle Electric verses, joka esittelee suomalaista nykyrunoutta. On tullut joskus kokeiltua vastaavia random-tyyppisiä hakuja ja toisinaan tulokset ovatkin olleet ihan ilahduttavia.

  Tykkää

  • Hakukoneet ovat kyllä kivoja leluja. Se kai ihmiset jumittaakin tietokoneen ääreen, että sattuma voi viedä yllättäville poluille. Sattuma ja yhteensattuma ylipäätään on kiehtova elementti ihmisen elämässä. Vai kohtaloko se on, joka saattaa tietyt ihmiset esimerkiksi kohtaamaan juuti tietyllä hetkellä tietyssä tilanteessa.

   Viime aikojen kiinnostavimpia hakuosumia minun blogiini on mielestäni tämä: ”nyky musiikissa ei ole melodiaa”. Halusiko tiedonetsijä vahvistusta omalle näkemykselleen vai mitä… Miten me oikein käsitämme melodian?

   Tykkää

 2. Onnittelut minultakin, yksivuotiaalle.

  Kävin täällä jo kerran, ja mietin tehtävääsi. Se on kiinnostava, mutta hankala, koska ne ihmiset, jotka – jos nuo ovat täsmälleen sitä mitä hakivat – ovat yllättävän vaikeasti tavoitettavia. Tai ainakin uskovat, että koneilla on ajatuksenlukutaitoja, ainakin tuossa kohdassa ”Hylly leveys 91 cm”. Sitten taas, toisinaan hakukonetta kannattaakin käyttää mahdollisimman levein rantein, jotta päätyisi jonnekin mihin ei koskaan uskonut. Ja vielä pitäisi tietää sekin, käyttivätkö he boolen plusmiinus kombinaatiota vai googlelaista tapaa, jossa tarkemmat osumat tulevat vain lainausmerkkien avulla.

  Tykkää

  • Blogin emännälle tulee näkyviin hakusanassa mahdollisesti olevat lainausmerkit, mutta plus ja miinusmerkkien käytöstä en voi tietää.

   Paulo Coelho erilaisin yhdistelmin (Paulo Coelho ystävyys – Paulo Coelho runo ystävälle – Coelho kaunis ajatus) tuottaa lähes päivittäin jokusen osuman tänne. Tiedon hakijan kannalta voi sanoa ikävä kyllä… Minun tekstini ei paljoa ilahduttane Coelhon ajatelmia etsiviä.

   Runsaasti saisi klikkauksia otsikoimalla jonkun juttunsa vaikka sanoin ISOT TISSIT. Mutta enhän minä niin tee…. tai mistäs sitä koskaan tietää..

   Tykkää

 3. Hieno postaus: olen usein itsekin ihmetellyt, minkälaisia ihmisiä ja erityisesti tilanteita löytyy hakusanojen takaa.Jotenkin oudoimmalta kuulostaa tuo haku ”mikä estää kirjoittamasta”. Syitähän on miljoona: ei ole kynää, ei ole paperia, käsi on kipeä, pää kipeä, on nälkä, on töissä, on hakemassa lasta hoidosta, on nukkumassa – haloo! Ei tuollaisesta tiedonhakijasta ainakaan kirjailijaa noilla eväillä tule, jos ei itse keksi edes sitä, mikä estää jotakuta kirjoittamasta …

  Tykkää

  • Sen verran nopeasti ja kevytmielisellä asenteella tulin nämä jutut kirjoittaneeksi, että kommenttisi pisti miettimään ihan uusiksi tuota mainitsemaasi tapausta. Ehkä tuo hakulauseke yhdistettynä itse kirjoittavaan ihmiseen on epäuskottava: ehkä liikkeellä onkin ennemmin henkilö, joka selvittää mikä estää MUITA kirjoittamasta?

   Tein itse äsken Google-haun tuolla lauseella ”mikä estää kirjoittamasta”. Ekana osumana Google antoi nimenomaan tämän blogini, postauksen jossa kirjoitin Maria Peuran Antaumuksella keskeneräinen -teoksesta. Toivottavasti osumasta oli hakijalle iloa.

   Ja kiitos kehuista!

   Tykkää

 4. Onnittelut merkkipäivän johdosta! Mainioita pikku tarinoita – ja mielenkiintoisia hakusanoja. Ehdoton suosikkini on tuo hellyttävä ”miten kertoa kirjeessä rakkaalle että välittää”.

  Tykkää

  • Kiitos onnitteluista Pekka! Noita hakulauseita lueskellessaan tulee ihmetelleeksi sitäkin, miten me oikein selvisimmekään elämästä ennen nettiä ja hakukoneita…!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.